top of page
Search
Writer's pictureAntti Moisander

Blokki määrittelee politiikan suunnan

Kokoomuksen valtuustoryhmän jäsenet Anne-Mari Jussila ja Ilpo Rantanen kirjoittivat positiivisesta Tampere-ilmiöstä mielipidekirjoituksessaan (AL 16.7.). Tähän vastasivat Vihreiden valtuutetut Vilma Järvisalo ja Jaakko Stenhäll omassa kirjoituksessaan (AL 21.7.).


Kokoomuksen edustajat kirjoittivat valtakunnan politiikan polarisoitumisesta, todeten ettei samanlaista blokkiutumista nähdä Tampereella, vaan täällä myös valtakoalition ulkopuolisiakin ryhmiä kuullaan. Vihreät valtuutetut taasen painottivat, että valtakunnanpolitiikka voisi ottaa oppia Tampereelta sen kuinka juuri “edistyksellisten voimien” yhteistyö vie kaupunkia eteenpäin.


Vaikka perinteistä jakoa oikeisto- ja vasemmistopuolueiden välillä ei Tampereen päätöksenteossa nähdäkään, sitä enemmän valtuuston toimintaa ohjaa pormestarikoalitio, tai kuten aiemmassa mielipidekirjoituksessa ilmaistaan, valtakoalitio, vastaan muut. Jokainen, joka vielä jaksaa seurata Tampereen kuntapolitiikkaa, valtuuston lähetyksistä, lehtien sivuilta tai sosiaalisen median kanavista, huomaa kyllä kuinka koalitio määrittelee kaupungin politiikan suunnan.


Valtuustoon asti päätyvissä äänestyksissä pormestarikoalitioon kuuluvien puolueiden rivit harvoin rakoilevat. Koalition valtuutetut äänestävät joko yhtenäisesti tai pari valtuutettua saattaa rohkaistua ja äänestää tyhjää. Koalition ulkopuoliset puolueet eli perussuomalaiset ja vasemmistoliitto saavat usein jäädä yksin, sitäkin useammin perussuomalaiset ilman vasemmistonkaan tukea. Samainen jako näkyy usein myös valtuustoaloitteiden allekirjoituksissa.


Vaikka onkin ymmärrettävää, että puolueet ottavat yhtenäisen kannan suurimpiin kysymyksiin valtuustossa, koalition linja pätee pitkälti myös lautakunnissa. Eli valtakunnan politiikassa nähtävää blokkiutumista ei Tampereella nähdä, rintamalinjat muuten vain pysyvät kaikesta huolimatta liikkumattomina.


Kuntavaaleissa äänestäjä ei tiedä mitä antamallaan äänellä saa, koska pormestarikoalition kokoonpano selviää vasta vaalien jälkeisissä neuvotteluissa. Näiden neuvottelujen myötä Tampereelle saatiin aikaiseksi kahta vaille kaikkien ryhmien välinen sekasoppa.


Mitä enemmän valtuutetulla on liikkumavaraa koalition ulkopuolella, sitä parempi on myös äänestäjän oikeusturva.




Antti Moisander

Kaupunginvaltuutettu (ps.)

Tampereen Perussuomalaisten puheenjohtaja




Julkaistu Aamulehdessä 9.8.2023

31 views

Recent Posts

See All
bottom of page