top of page
Search
  • Writer's pictureAntti Moisander

Kunnallisfarssit 2021

Vaalikalenterin mukaan seuraavat kuntavaalit oli tarkoitus järjestää sunnuntaina 18.4. Lopulliset ehdokaslistat oli tarkoitus jättää viimeistään tiistaina 9.3. Kyseistä tiistaita edeltävänä lauantaina oikeusministeriö kuitenkin tiedotti vaalien siirtämistä kaavailtavan kesäkuulle. Asiasta tiedotettiin siis vain muutamaa päivää ennen kuin ehdokaslistat oli tarkoitus lyödä lukkoon.


Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi medialle vielä joulukuussa, että kuntavaalit pidetään ajallaan koronatilanteesta huolimatta. Saman aikataulun tämä totesi uudelleen huhtikuun alussa ja vielä A-Talkissa torstaina paria päivää ennen siirtouutista. 17.2. järjestetyssä kuntavaalitentissä yksikään eduskuntapuolueiden puheenjohtajista ei kannattanut vaalien siirtoa. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo uhosi vielä maaliskuun alussa ettei suostu vaalien siirtoon. Lauantaina Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos jäi kuitenkin yksin vastustamaan vaalien siirtoa, muiden eduskuntapuolueiden puoluesihteerien asettuaessa yhtenä rintamana siirron kannalle.


Muuttuva koronatilanne on ollut tiedossa jo vuoden päivät ja vallitsevan tilanteen aikana on toimitettu onnistuneesti vaaleja ympäri maailman. Suomessakin on ollut riittämiin aikaa varautua vaalien järjestämiseen turvallisesti, kuten Henriksson on useaan otteeseen itsekin todennut. Väkiluvultaan kymmenen kertaa Suomea suuremmassa Etelä-Koreassa käytiin parlamenttivaalit viime vuoden maaliskuussa keskellä koronaa. Korean vaaleissa äänestysaktiivisuus jopa nousi tilanteesta huolimatta yli kahdeksan prosenttia. Alankomaissa käydään parlamenttivaalit tässä kuussa, vaikka maan koronatilanne on Suomea huolestuttavampi. Alankomaiden vaalit järjestetään hajauttamalla äänestysaika yhdestä vaalipäivästä kolmelle päivälle.


Suomessa on noin neljä ja puoli miljoonaa äänioikeutettua. Kuntavaaleissa äänestysaktiivisuus jää perinteisesti noin 60% tietämille. Samanlaisia jonoja ei tulla siis kuntavaalien äänestyspaikoilla näkemään kuin kaupan ovella, joka tarjoaa ilmaisia ämpäreitä. Etelä-Koreassa kävi onnistuneesti äänestämässä 29 miljoonaa kansalaista. Suomessa on ollut vuosi aikaa varautua noin kolmen miljoonan äänestäjän sujuvan ja turvallisen äänestyksen toteuttamiseen.


Juuri ennen ehdokaslistojen jättämistä tiedotettiin ennakkoäänestyksen venyttämisestä yhdestä viikosta kahteen viikkoon ja osan vaalivirkailijoista asettamisesta rokotusjonon kärkeen. Tämän lisäksi ennakkoäänestyspaikkoja oli jo aiemmin mukautettu väljempiin tiloihin, joissa ihmiset muutenkin asioivat koronasta huolimatta, kuten ostoskeskuksiin pienempien kirjastojen sijaan. Nämä toimet olisi voitu sisällyttää muiden turvatoimien lisäksi keinoihin, joilla vaalit olisi toteutettu turvallisesti ja ajallaan. Edellä mainittujen toimien lisäksi virallisille äänestyspaikoille ja ennakkoäänestyspaikoille olisi voitu vielä toimittaa kaupan kassalta tutut suojapleksit vaalitoimitsijoiden suojaksi sekä suojamaskit, käsidesit ja omat kynät tarjolle äänestäjille. Näin pari minuuttia vievä äänestystoimitus ei eroaisi muista arjen toimista turvallisuudeltaan, vaikka jotkin tahot halusivatkin pelotella äänestämisen vaarallisuudella.


Nyt tiedotetaan viime hetkellä vaalien siirtymisestä, samalla kun nykylain mukaan listat on kuitenkin jätettävä alkuperäiseen ajankohtaan mennessä. Ehdokasasettelun takaraja siirtyy vaalipäivän mukana, mahdollistaen näin muutokset tällä viikolla jätettäviin ehdokaslistoihin. Tämä jos jokin tulee aiheuttamaan sotkuja, muuten niin selkeään järjestelyyn. Normaalitilanteessa listat olisi lyöty lukkoon, ehdokaslistat julkaistu ja vaalinumerot arvottu. Nyt ehdokasasettelu jatkuu ja jo aiemmin jätettyihin listoihin sallitaan muutokset toukokuuhun asti. Farssin ainekset käsillä vaalilautakunnissa ympäri maan.


Kuntavaalien lähestyvä ajankohta on ollut tiedossa koronatilanteen alusta lähtien. Vaalit mahdollistavat toimet olisi voitu aloittaa ajoissa ja malliesimerkkejä onnistuneesti toimitetuista vaaleista on nähty ympäri maailman. Vaalien siirtäminen näillä perusteilla ja etenkin tällä aikataululla tekee kesälle (jos silloinkaan) siirretyistä vaaleista todelliset kunnallisfarssit.

17 views0 comments

Recent Posts

See All

Ryhmäpuhe maakuntavaltuustossa 27.11.2023

Toiminta- ja taloussuunnitelma 2024-2026 ja talousarvio 2024 toteuttaa Pirkanmaan liiton strategiaa, jonka valtuusto hyväksyi marraskuussa 2022. Pirkanmaan liiton suunnitelmassa todetaan seuraavaa: Pi

Blokki määrittelee politiikan suunnan

Kokoomuksen valtuustoryhmän jäsenet Anne-Mari Jussila ja Ilpo Rantanen kirjoittivat positiivisesta Tampere-ilmiöstä mielipidekirjoituksessaan (AL 16.7.). Tähän vastasivat Vihreiden valtuutetut Vilma J

Comments


bottom of page